Sponsor Reklam

Türkiye Suudi Arabistan'la Askeri Tatbikat Yapacak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar`ın Arabistan ziyaretinde tehditlere karşı müşterek stratejik ortaklaşa iş kararı alınırken, iki memleket silahlı kuvvetleri müşterek tatbikatlar da yapacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar`ın, Başbakan Davutoğlu`nun ziyaretiyle de çakışan Suudi Arabistan temaslarından ortak tatbikat çıktı.

Son Dakika Orgeneral Akar`ın ziyaretinin `islam ordusu` ve terör örgütü ışiD karşıtı koalisyon çerçevesinde yapılmadığını belirten askeri kaynaklar, ikili ilişkiler kapsamında olduğunu kaydetti.

AKAR`ıN ARABiSTAN ZiYARETi DiKKAT çEKMişTi

türkiye`nin ocak ayının sonucunda müdahil bulunduğu diplomatik gelişmeler had safhadayken en çok dikkati Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar`ın Suudi Arabistan`ı ziyareti çekti. Akar`ın ziyaretinde, "ortaklaşa tehditlere karşı ortaklaşa stratejik işbirliği" kararı alındı.

Ortak TATBiKATLAR YAPıLACAK

iki yurt silahlı kuvvetleri ortaklaşa tatbikatlar da meydana getirecek. Orgeneral Akar`ın Suudi Arabistan ziyaretinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun bu ülkeye gidişiyle çakışması ve Akar`ın Kral Abdulaziz`in yemeğinde çekilen fotoğraflarının basına yansıması, görüşmeleri ön plana çıkarmıştı.

GENELKURMAY izah YAPMışTı

Genelkurmay, resmi açıklamasında Orgeneral Akar`ın 30 Ocak 2016 tarihinde saat 19.30`da akşam yemeğinde Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdul Rahman bin Saleh kırmızı-Bunyan ile bir araya geldiğini, 31 Ocak 2016 tarihinde, Orgeneral Saleh kırmızı-Bunyan eşliğinde Riyad`da bulunan Hava Kuvvetleri Hava Harekât Merkezi`ni ziyaret ettiğini ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz`in verdiği yiyecek davetine katılmış olduğunı duyurdu.

Genelkurmay açıklamasına bakılırsa Orgeneral Akar, 1 şubat günü ise Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı`nı, Kral Abdülaziz Kara harp Okulu`nu, memleketimiz`nin Riyad Büyükelçiliği`ni ve Riyad Askeri Ataşeliği`ni ziyaret etti, peşinden memleketimiz`ye döndü.

`iSLAM ORDUSU`YLA hevesi yok

hürriyet`e data verici kaynaklar, öncelikle ziyaretin Suriye mevzusundaki terör örgütü ışiD karşıtı koalisyon faaliyetleri çerçevesinde değil, ikili ilişkiler kapsamında yapıldığını vurguladılar. Bu da şu anlama geliyor: Ziyaretin gündeminde, 2015 sonunda gündeme gelen "islam ordusu" yok. Ziyaretin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri`nin "ABD öncülük ederse Suriye`ye asker göndeririz" açıklamalarına denk gelmesi de %  rastlantı. Kaynaklar, TSK`nın iki mevzuda da mesafeli olduğuna dikkat çekiyor. üst düzey bir yetkili, "Sözü edilen birlikteliğe esasen `islam ordusu` denilemez. Böyle bir atılım olursa da türkiye, askeri kanadında yer almaz" dedi.

Uluslararası toplumun Suriye`ye asker göndermesi meselesi için Genelkurmay`ın iki ciddi kararı mevcut:

1) ABD, Rusya`nın tavrı nedeniyle BM`den karar çıkarılamayacağının bilincinde ve dolayısıyla böyle bir hazırlık yapmıyor.

2) Türk Silahlı Kuvvetleri BM Güvenlik Konseyi`nden bir karar alınmadıkça Suriye topraklarına ayak basmayacak.

BöLGESEL SORUNLARA ortak TAVıR

Bir yetkili, Orgeneral Akar`ın ziyaretiyle ilgili şu ayrıntıları verdi: "Yakın gelecekte, türkiye ile Suudi Arabistan `Yüksek düzeyli Stratejik işbirliği Konseyi` toplayacak. Sivil alanda görüşmeler sürüyor. Askerler de ikili düzeyde işbirliğini geliştirmenin yollarını arıyor. Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı, türkiye`ye gelmişti. Akar`ın ziyareti iadei ziyaretti bir bakıma. Karşılıklı ziyaretler sonunda Suudi Arabistan ile askeri işbirliğinin boyutlarının arttırılması hedefleniyor. Buradaki ortak hedef, iki ülke silahlı kuvvetlerinin bölgesel sorunlara müdahale mevzusu için ortak tavır sergilemesidir. Bu kapsamda ikili ortaklaşa tatbikatların yapılması gündemde. Askeri ortaklık `eğitim` konusunda da gelişecek."

iRAN`ıN RAHATSıZ OLMA iHTiMALi DE DAHiL

Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Suudi ordusu ile işbirliğini arttırması, Suudilerle iran arasındaki gerilimin tırmandığı bir çağa denk geliyor. Ankara, iran`ın bu yakınlaşmadan rahatsız olması ihtimalini dikkate alarak hareket ediyor. öteki taraftan, TSK ile Suudi ordusu arasındaki yakınlaşma, ABD`nin desteğini almış görünüyor. Amerikalıların tek kaygısı, türkiye`nin iran ile Suudi Arabistan içinde ortaya çıkan şii-Sünni gerilimine `devlet` olarak dahil bulunmuş olduğu algısının meydana gelmesi. (Kaynak: hürriyet)
Google+'da Paylaş

Yazar Adsız

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Sponsor